2013. július 11., csütörtök

Álomfejtés - gyár

GYÁR - Gond. Gyárkapu: változás. Gyárkémény: ijedtség. Ha fekete füst ömlik ki rajta: félelem, rossz közérzet, nagy gond. Összedőlő gyárkémény: elkeseredettség; úgy érzed felesleges vagy, nincs rád szükség; változtatnod kell eddigi életmódodon.

Read more: http://alomfejtes.hupont.hu/15/alomszotar-g#ixzz2YjJUILws

Szabadság a hó alatt

JÓKAI Mór

SZABADSÁG A HÓ ALATT

Ezt a regényét Jókai ellenzéki állásfoglalásának feladása után írta. Témája: az orosz nép hősies, tragikus kimenetelű szabadság- mozgalma, az 1824-25-ös dekobrita felkelés.
A történet központi alakja Puskin. Regényes szerelmek keresztüzében, romantikus szabadsághősként vesz részt az eseményekben. A felkelés vezetői Gedimin herceg és kedvese, a csodálatos énekesnő: Ilmerinen Zeneida. Az ő szerepük köti össze a cselekmény valamennyi szálát. A mozgalom bukása után a résztvevőket halálbüntetés fenyegeti, ám Zeneida lélekjelenléte és a cár jóindulata következtében a költő kegyelmet kap, Gedimint pedig szibériai száműzetésre ítélik. A mű jellemábrázolása a szerző korábbi alkotásaival összehasonlítva is felszínes, de ábrázolt világa megkapó, szívesen hiszünk az írónak, mert feloldja a tragikusnak induló feszültségeket. Nem úntat, nem fáraszt - de nem is kényszerít elmélyedésre. A dekobrista felkelés leírása nem hiteles, mégis érdemes elolvasni, mert rokonszenvvel ábrázolja az orosz nép szabadságvágyát.



Az orosz nevelés

Vaszilij Nyikityics Tatyiscsev

Vaszilij Nyikityics Tatyiscsev (Василий Никитич Татищев; 1686. április 26. (16.) – 1750. július 26. (15.) orosz tüzérkapitány, történész, az orosz történelem első összefoglaló művének írója, geográfus, az Ural és Szibéria felmérője, városalapító (Jekatyerinburg, Perm, Togliatti).

Vaszilij Nyikityics Tatyiscsev a Moszkvai Tüzérségi mérnöki iskolában Jakov Brjuszov tanítványa volt. Katonai pályafutása alatt részt vett Narva bevételében (1705) a Poltavai csatában. 1713-1714 között Nyugat-Európai tanulmány utat tett Berlinben, Wrocławban és Drezdában tanulmányozta a porosz és a szász haditechnikát. Európai útjairól jelentős mennyiségű könyvvel tért haza.

Tevékenysége Nagy Péter alatt

1717-től a Bányászati- és Manufakturális Kollégiumba került, ahol 1719-ben megbízzák Oroszország térképészeti felmérésében való részvétellel. A földrajzi felméréssel egy időben elkezdte Oroszország történetének megírását is.

1720-ban új megbízást kapott. Szibériába küldték réz és ezüst bányák és kohók építésének megszervezésére. Az Uktuszkomi gyártelepen létrehozza a Bányászati Kancelláriát. A kohókat áttelepíti az Iszet folyó partjára és ezzel megalapítja Jekatyerinburgot. A Káma partján kijelöli egy rézkohászati manufaktúra helyét, megalapítva Perm városát. Az általa létrehozott gyártelepeken postaszolgálatot szervezett és általános oktatási profilú, illetve bányászati iskolákat alapított.

1724-ben I. Péter visszarendeli Szentpétervárra, és Svédországba küldi, mint különleges követet. Tatyiscsev 1726-ig tölti be ezt a posztot. Svédországi tartózkodása alatt tanulmányozza a svéd bányászatot, tengeri kereskedelmet és a pénzverést. 1727-ben kinevezik a Pénzügyi Felügyelet tagjává. Visszatért Szibériába és Jekatyerinburgban ahol közvetlenül irányítja a pénzverdét. Oroszország pénzérméit az 1917-es októberi forradalomig ez a pénzverde készítette.

Tevékenysége Anna Ivanovna cárnő uralkodása idején

Tatyiscsev 1730-ban Anna Ivanovna cárnő koronázásakor még fő-ceremónia mester, azonban hamarosan megromlik viszony Ernst Johann von Bironnal Anna Ivanovna kegyencével. 1731-ben biróság elé állították. Az eljárást 1734-ben megszüntették, és ismét Szibériába küldték az állami bányák és kohók megsokszorozására. Tevékenysége során közel 40 új bánya illetve kohó épült fel. Határozottan ellenezte a bányák, illetve a kohók magánkézbe adását. Ezzel számos ellenséget szerzett magának. Ezek elérték, hogy von Biron ismét vád alá helyezze, így 1739-ben Pétervárra rendelik. Rövid időre börtönbe kerül, végül, érdemeire való tekintettel, csupán megfosztják minden címétől és hivatalától. 1741-ben von Biron kegyvesztését követően visszakapja címeit és Caricinba küldik, hogy a kereszténységet ekkor felvevő kalmük fejedelemnőt támogassa és letelepítse a kalmüköket. Sztavropol néven várost alapít a Volga mentén (ma Togliatti) a kalmükök számára. Küldetése nem bizonyul kellően sikeresnek 1745-ben tér vissza Moszkva környéki birtokára Boldinóba. Ettől kezdve haláláig, nagy művén Oroszország történetének megírásán, dolgozik.







2013. július 9., kedd

Álomfejtés - Hegy



Hegy

Csúcsa közel van az Istenekhez (görög mitológia). Régi keleti legendák szerint: Ahol egy domb, hegy emelkedik, ott él a Föld. Egy feladat, el kell döntenie, elvégzi-e. Cardanus. Hatalmas ember vagy nehéz üzlet. Astrampsychos. Hegyre mászni: bátor vállalkozás. Cayce. Egy hely, ahonnét tökéletesen megérthetjük a fizikai világot.

Álomfejtés: Kút






Kút jelentése az álmokban.
kút
- Régi emlékek, élmények, félelmek, vagy saját tudattalan érzéseink szorongatnak.
- Érzelmeink utánpótlása saját ösztöneinkből, tudattalan emlékeinkből.
Az összegyűlt élettapasztalatokat jelképezheti, amelyeknek egy része a tudattalan mélyén rejtőzik. Maga a szimbólum gyakran arra ösztönöz bennünket, hogy igyekezzünk elmélyíteni önismeretünket, belső harmóniánk érdekében.
Az álombeli kísérő körülményekből az alábbi sajátos értelmezések következhetnek: a kiszáradt kút veszélyekre figyelmeztet, amelyek abból adódhatnak, hogy nem merítünk tapasztalataink kincsestárából, vagy mellőzzük személyiségünk mélyrétegeit: de belső üresség és magányosság érzete is kifejeződhet ebben a szimbólumban.
A vízzel teli kút a kihasználandó lehetőségek teljességére utal, de azt is kifejezheti, hogy eredményesen tevékenykedünk, és ilyenkor bátorításként, elismerésként értelmezhető.

(szerző: Andreas Baumgarten)

Kert



2013. július 3., szerda

Kelta fahoroszkóp - Magyal 07.08 - 08.04




Ritkán vállal kockázatot. Döntéseit alaposan megfontolják, minden lehetőséget átgondolva. Ezért előfordul, hogy jó dolgokról marad le. Magabiztos, zárkózott, ritkán nyílik meg. Elszántan, bátran járja a saját útját. Sok jó tulajdonság ötvöződik benne, így különleges és pozitív egyéniség. Rendkívül gyakorlatias ember, képes egyszerű logikával igen komoly problémákat is megoldani. Szívesen segít embertársain is.

Újhold-ember:
Mások álmainak megvalósulását akár anyagilag és erkölcsileg egyaránt támogatja, mindezt általában önzetlenül. Megértő, mégis vakon derűlátó, ez néha káros következményekkel járhat.

Telihold-ember:
Ő már sokkal inkább saját álmait igyekszik megvalósítani, a személyét ért kritikára rettentő érzékeny, ezért időről időre visszavonul a világtól. Bár a legtöbbször a történelem és a hagyomány érdekli, mégis belőle válhat komoly közszereplő.

A szerelmes Magyal:
Nehezen lesz szerelmes, de ha ez végre sikerül, a legodaadóbb, legkedvesebb partnerré válhat. Fontos számára a kölcsönös megbecsülés, szeretet, bizalom. Szenvedélyes, jó szerető, várja élete nagy szerelmét, akivel élete végéig általában együtt is marad.
Ideális társa lehet: Nád, Éger.


Forrás: Harmonet

Balázs János: A gordiuszi csomó



Nomak - Sound of Soul